Stappenplan ‘Aanpak overgewicht en obesitas bij volwassenen’

Partnerschap Overgewicht Nederland (PON) heeft een stappenplan ‘Aanpak overgewicht en obesitas bij volwassenen’ ontwikkeld. Het stappenplan is bedoeld voor professionals: medici, paramedici en andere hulpverleners uit het (para)medisch domein en sociaal domein. Volwassenen met overgewicht en obesitas die zelf aan de slag willen, kunnen op de website van Stichting Over Gewicht meer informatie vinden.

Bij mensen met obesitas en met name teveel buikvet (zgn. appelvorm) is bekend dat het immuunsysteem chronisch hyperactief is door chronische laaggradige ontsteking. Bij infecties door virussen, zoals het SARS-CoV-2 virus, is de kans bij mensen met obesitas groter dat het immuunsysteem de benodigde extra activiteit niet aankan. Daarom is het belangrijk het immuunsysteem zo veel mogelijk te versterken. De belangrijkste leefstijlfactoren voeding, beweging, stress en slaap kunnen dit positief beïnvloeden. Het effect van leefstijlaanpassing op het immuunsysteem is al binnen een paar weken meetbaar verbeterd. 

Lees hier meer

Minister H. de Jonge en staatssecretaris P. Blokhuis hebben onze oproep omarmd. Lees de kamerbrief ‘Steunpakket sociaal en mentaal welzijn en leefstijl’ d.d. 12 feb., met daarin o.a.:

Actielijn 3: een gezonde leefstijl en mentale vitaliteit

De corona-pandemie maakt zichtbaar dat een ongezonde leefstijl mensen kwetsbaarder maakt voor de gevolgen van een coronabesmetting. Door de coronacrisis is onze leefstijl en ons gedrag veranderd; we bewegen minder, zijn meer gaan roken en we hebben meer overgewicht. Dit leidt tot extra gezondheidsrisico’s11. Hierover informeerde Staatssecretaris van VWS de Kamer op 18 december 2020 in zijn brief ‘Covid-19 en leefstijl’. Diverse wetenschappers en medici hebben het kabinet geïnformeerd over de gevolgen van corona op leefstijl. Hun oproep is: “Als leefstijl ooit op de agenda zou moeten staan, dan is het nu. De cijfers liegen er niet om. De overgrote meerderheid van de corona geïnfecteerde patiënten op de IC heeft overgewicht, obesitas en/of een of meerdere aandoeningen” 12. Ook uw Kamer heeft een motie aangenomen die oproept het preventiebeleid de komende jaren op niveau te houden en waar nodig aan te vullen in de strijd tegen corona (Kamerstuk 32793, nr. 529). De actielijn bestaat uit vijf acties: a) Impuls leefstijl ‘bewegen’: via gemeenten en sportakkoorden; b) Inzet gemeenten leefstijlinterventies ondersteund door Centrum Gezond Leven; c) Impuls leefstijltraject jongeren via JOGG en Gezonde School-activiteiten. d) Communicatie (incl. publiekscampagne) over gezonde leefstijl e) Activiteiten gericht op de mentale weerbaarheid van (thuis)werkenden.

Advertentie rondom leefstijl en corona

Gezonder leven is makkelijker dan je denkt. Artsen zeggen bijvoorbeeld: wandel elke dag minimaal een half uurtje. Juist in deze tijd. Dat draagt bij aan een goede weerstand. Je wordt minder ziek door bacteriën en virussen, zoals corona. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.

De meeste gezondheidswinst boek je buiten het ziekenhuis

(Volkskrant 13-12-’20) Dat het coronavirus patiënten met overgewicht zwaarder treft dan andere, toont ‘de urgentie van preventie’ in de zorg. En daarbij kan een beetje minder buikvet al veel verschil maken. Les 10 van ons jaaroverzicht met de wetenschappelijke lessen van 2020.

Lees hier het artikel

GEWELDIG NIEUWS: de Leefstijlcampagne komt eraan!!

In de kamerbrief ‘Covid en leefstijl’ van staatssecretaris Paul Blokhuis (d.d. 18 dec. ’20):
‘We ontwikkelen momenteel een publiekscampagne op leefstijl, in afstemming met ‘Alleen samen krijgen we corona onder controle’. De leefstijlcampagne moet iedereen in Nederland heel praktisch laten zien welke kleine stappen mensen zelf kunnen zetten om het immuunsysteem te verbeteren. Een gezondere leefstijl waarmee je beter bent beschermd tegen een risicovol verloop van Covid, en ook welvaartsziekten als diabetes, is geen onhaalbaar ideaal. Elke Nederlander kan eenvoudig zelf aan de slag. En, zoals gezegd, binnen een paar weken kunnen mensen al resultaat bereiken. Daarom gaan we het algemeen publiek enthousiasmeren over welke relatief eenvoudige stappen mensen daartoe kunnen nemen en hoe ze dat vol kunnen houden.’

Lees hier de kamerbrief

Podcast Leefstijl en COVID-19

Het thema van deze podcast van Lifestyle4Health is Leefstijl en COVID-19. Obesitas en additionele chronische aandoeningen in combinatie met een ongezonde leefstijl kunnen negatieve gevolgen hebben voor ons immuunsysteem en kan ook het risico op ernstige infectieziekten veroorzaken, maar hoe werkt dat dan? Wat leren we van bestaand wetenschappelijk onderzoek en welke implicaties heeft dat voor de praktijk? Prof. dr. Liesbeth van Rossum en Prof. dr. Hanno Pijl staan stil bij de wetenschappelijke onderbouwing hiervan. Zij spreken over de door hun onlangs uitgebrachte paper die ingaat op de impact van obesitas en leefstijl(geneeskunde) op het immuunsysteem. Kortom, een zeer boeiende aflevering voor professionals die echt de verdieping opzoeken!

Luister hier de podcast

Motie van de leden Von Martels en Kuik over spoedig starten met een leefstijlcampagne

Kamerleden Anne Kuik en Maurits von Martels hebben een motie ingediend met het verzoek aan de regering, om spoedig met een leefstijlcampagne te starten om het effect van een gezonde leefstijl nog meer onder de aandacht te brengen. De motie is met meerderheid van stemmen aangenomen.

Lees hier het artikel

Gezonde leefstijl versterkt het immuunsysteem, mogelijk ook tegen corona

(Skipr) Mensen die roken of kampen met overgewicht hebben een grotere kans op een slechter beloop van COVID-19. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Erasmus MC en het Amsterdam UMC. Daarom vinden de wetenschappers dat er meer aandacht moet zijn voor leefstijl bij het bestrijden van de pandemie.

Lees hier het artikel

Overgewicht is de olifant in de Covidkamer

(De Tijd) Als iedereen in België een gezond lichaamsgewicht had gehad, was Covid-19 nooit de menselijke, maatschappelijke en financiële ramp geweest die het nu is. Ons collectief overgewicht heeft de kostprijs van de pandemie doen exploderen. Fabel of feit? Feit!

Lees hier het artikel

Overheid, durf te betuttelen als het gaat om de volksgezondheid

(Volkskrant) Angst bij politici om te betuttelen heeft geresulteerd in onacceptabele gezondheidsverschillen tussen arm en rijk. Het coronabeleid biedt hoop, ziet hoogleraar Erik Buskens: als de nood hoog is, blijkt de overheid best te willen ingrijpen. Laat haar, eenmaal gevaccineerd en veilig, dat andere beest in de bek kijken. 

Lees hier het artikel

8 vragen over het verband tussen corona en leefstijl

(NRC) Immuunsysteem – Afstand houden, handen wassen en gezonder leven. Dat laatste hoort bij het corona-advies, vinden artsen. Acht vragen over een betere leefstijl: zorgt die voor meer afweer tegen corona?

Lees hier het artikel

Leefstijl door minister-president Rutte benoemd tijdens het kamerdebat

Een gezonde leefstijl kan al binnen enkele weken het immuunsysteem versterken en de gezondheid en weerstand van een ieder verbeteren. En dat helpt je ook enorm in strijd tegen het coronavirus. In het basis pakket zijn er mogelijkheden om gebruik te maken van de gecombineerde leefstijlinterventie waarbij je gecoacht wordt voor een duurzame gedragsverandering.

Gezonder leven is het nieuwe wapen tegen het coronavirus

(Parool) Hoewel artsen er al langer op hameren, maakt nu ook het kabinet van leefstijl een wapen tegen het coronavirus. ‘Gezond leven maakt je weerstand beter.’

Lees hier het artikel

De Jonge roept op: leef gezond om weerstand te verhogen

DEN HAAG (ANP) – Zorgminister Hugo de Jonge roept Nederlanders op gezond te leven, om een betere weerstand op te bouwen. Op die manier zijn mensen beter beschermd tegen het coronavirus. Hij zei tijdens de persconferentie dat het al zou helpen als mensen dagelijks een half uurtje wandelen. “Gezond leven maakt je weerstand beter en je voelt je beter”, aldus De Jonge.

En vannacht opgenomen in de kamerbrief ‘Stand van zakenbrief inzake covid-19’ d.d. 17 november 2020.

Staatssecretaris Paul Blokhuis op LinkedIn

Genoeg bewegen, gezond eten en voldoende ontspannen. Dat is nu extra belangrijk om lichaam en geest in vorm te houden! Elke dag 30 minuten bewegen, betekent dat je weerstand binnen enkele weken al beter is.